top of page
roze 3.png

KAPELLEKEIHELANVARHOODE

Maria in het Landschap

KUNSTENPARCOURS

3 maart tot en met 26 mei 2024

 

De kapel van Rhoode in Oud-Turnhout fungeert al decennialang als een oase van bezinning en ontmoeting. De kapel werd gebouwd in de zomer van 1897 in opdracht van mevrouw Josephina Dufour-Dessauer, uit devotie voor Onze-Lieve-Vrouw. Elke derde woensdag van mei kwam de familie samen om er te bidden. Nadien werd iedereen, ook de aanwezige pelgrims, uitgenodigd op het feestmaal in de hoeve aan de overkant. Zo ontstond de traditie om na de bedevaart koffiekoeken uit te delen.

Tot op vandaag hebben de kapel en haar jaarlijkse bedevaart hun speciale betekenis behouden, zowel voor de lokale gemeenschap van Rhoode als ver daarbuiten. De verering van Maria in en rondom deze kapel heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuw kunstenparcours "Maria in het Land van Rhoode", georganiseerd door het Hofke van Chantraine.

 

Maria is bekend als een van de meest geportretteerde figuren in de geschiedenis. Kan zij als archetype van de moederfiguur nog een betekenisvolle rol spelen in onze moderne samenleving? Kunstenaars werden uitgenodigd om een dialoog aan te gaan met Maria en het landelijke Rhoode.

Het evenement laat de bezoeker de veelzijdige betekenissen verkennen van Maria als symbool van liefde, verbintenis, genegenheid en als moeder van het landschap.

 

Deelnemende kunstenaars: Veerle Stevens - Michaël Marek - Stephanie Gillis - Vladimir Tchervonisjenko - Philippe Vandenameele - Annabelle Cock - Maurice Heymbeeck - Isabelle Dubois - Kris Seynhaeve - Renilde Moonen - Abelen Architectuur/Rick Abelen - Nathalie Stroobant - Petrus Vanlessen - An Devroe - Philippe Digneffe - Franka van Hoof - Isabelle Van Brussel - Dilum Coppens - Patti Verhoeven - Johan Govaerts - Basisschool Zwaneven - Peter Snijder - Corry Vandermassen - Jan Hasselman - Danielle Meeus - Janne Leppens - Geerke Sticker - Jos de Vries - Axel van Ickx - Eric Vanherck

Deelnemers audio-tape: Animato - Cantorij Zwaneven - Guido Belcanto - Marc Dex/Kris Flameng - Jurace George/Genessa Penzo - Ensemble Khedeli - Fitta - Eric Acou  - Marie d’Orville - Koor en Harmonie - Sint-Antonius Oosthoven - Luna De Leener - Aysay/Luna Ersahin - Veerle Stevens - Jeep Van Beurden

Routes Kunstenparcours:

De routes kunnen al wandelend of fietsend worden verkend en zijn toegankelijk voor rolstoelen. Twee lussen voeren je langs het kunstenparcours, beide lussen kunnen ook gecombineerd worden:

- Lange route langs de buitenlocaties en één binnenlocatie (Sels Evergreen, Donk 34)

- Korte route langs twee binnenlocaties (café Zwaneven, Stwg. op Mol 196 / Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, Stwg. op Mol 159)

Beide routes zijn vanaf 3 maart hier te bekijken.

Openingsuren:

- BUITENLOCATIES: 7/7 te bezoeken

- BINNENLOCATIE Sels Evergreen, Donk 34: di tot vr van 9 tot 18 uur, za en zo van 9 tot 17 uur

- BINNENLOCATIE café Zwaneven, Stwg. op Mol 196: za en zo van 13.30 tot 17 uur

- BINNENLOCATIE Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, Stwg. op Mol 159: za en zo van 13.30 tot 17 uur

Groepen buiten de openingsuren op afspraak.

Toezichthouders gezocht voor Kunstenparcours

In eerste opzet zou het kunstenparcours een buiten-expo worden maar door het succes van inzendingen die enkel binnen tentoongesteld kunnen worden werden er ook twee binnenlocaties toegevoegd aan het parcours om werken te tonen. Heb je enkele uurtjes vrij en zin in vrijwilligerswerk met een artistieke inslag? Laat het dan weten aan Hofke van Chantraine via info@hofkevanchantraine.be of telefonisch 014 47 94 94 of spring vrijblijvend even binnen als je meer informatie wenst op het infokantoor Toerisme, Steenweg op Mol 3.

bottom of page