top of page
roze 3.png

KAPELLEKEIHELANVARHOODE

Maria in het Landschap

KUNSTENPARCOURS

3 maart tot en met 26 mei 2024

 

De kapel van Rhoode in Oud-Turnhout fungeert al decennialang als een oase van bezinning en ontmoeting. De kapel werd gebouwd in de zomer van 1897 in opdracht van mevrouw Josephina Dufour-Dessauer, uit devotie voor Onze-Lieve-Vrouw. Elke derde woensdag van mei kwam de familie samen om er te bidden. Nadien werd iedereen, ook de aanwezige pelgrims, uitgenodigd op het feestmaal in de hoeve aan de overkant. Zo ontstond de traditie om na de bedevaart koffiekoeken uit te delen.

Tot op vandaag hebben de kapel en haar jaarlijkse bedevaart hun speciale betekenis behouden, zowel voor de lokale gemeenschap van Rhoode als ver daarbuiten. De verering van Maria in en rondom deze kapel heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuw kunstenparcours "Maria in het Land van Rhoode", georganiseerd door het Hofke van Chantraine.

 

Maria is bekend als een van de meest geportretteerde figuren in de geschiedenis. Kan zij als archetype van de moederfiguur nog een betekenisvolle rol spelen in onze moderne samenleving? Kunstenaars werden uitgenodigd om een dialoog aan te gaan met Maria en het landelijke Rhoode.

Het evenement laat de bezoeker de veelzijdige betekenissen verkennen van Maria als symbool van liefde, verbintenis, genegenheid en als moeder van het landschap.

 

Deelnemende kunstenaars: Veerle Stevens - Michaël Marek - Stephanie Gillis - Vladimir Tchervonisjenko - Philippe Vandenameele - Annabelle Cock - Maurice Heymbeeck - Isabelle Dubois - Kris Seynhaeve - Renilde Moonen - Abelen Architectuur/Rick Abelen - Nathalie Stroobant - Petrus Vanlessen - An Devroe - Philippe Digneffe - Franka van Hoof - Isabelle Van Brussel - Dilum Coppens - Patti Verhoeven - Johan Govaerts - Basisschool Zwaneven - Peter Snijder - Corry Vandermassen - Jan Hasselman - Danielle Meeus - Janne Leppens - Geerke Sticker - Jos de Vries - Axel van Ickx - Eric Vanherck

Deelnemers audio-tape: Animato - Cantorij Zwaneven - Guido Belcanto - Marc Dex/Kris Flameng - Jurace George/Genessa Penzo - Ensemble Khedeli - Fitta - Eric Acou  - Marie d’Orville - Koor en Harmonie - Sint-Antonius Oosthoven - Luna De Leener - Aysay/Luna Ersahin - Veerle Stevens - Jeep Van Beurden

Catalogus

Bij de expo werd een begeleidende catalogus uitgegeven. Deze is samen met het routeplan gratis op te halen bij de Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria (Zwaneven), café Zwaneven, Sels Evergreen, Dorpscafé De Djoelen en de Kapel van Rhoode.

Route Kunstenparcours

De route (9 km ) voert langs kunstwerken op binnen- en buitenlocaties en kan al wandelend of fietsend worden verkend. De route is ook toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.


Navigeer makkelijk met je smartphone via RouteYou of via de pijlen op het parcours. Download hier een overzicht van de route met routebeschrijving.

Start- en parkeergelegenheid
Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria - Zwaneven, Stwg. op Mol 159, Oud-Turnhout.

Totale parcours
+/- 9 km
 

Openingsuren per locatie

- KERK VAN HET ONBEVLEKT HART VAN MARIA - ZWANEVEN, Steenweg op Mol 159, Oud-Turnhout.
Open op zaterdag & zondag van 13.30 tot 17 uur.
- CAFE ZWANEVEN, Steenweg op Mol 196, Oud-Turnhout.
Open op zaterdag & zondag van 13.30 tot 17 uur.

- KAPEL VAN RHOODE, Rhoode ter hoogte van huisnummer 52, Oud-Turnhout.
Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.
- ZELFOOGSTBOERDERIJ ‘T LAND VAN RHOODE, Rhoode naast huisnummer 91, Oud-Turnhout.
Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.

- SELS EVERGREEN, Donk 34, Oud-Turnhout.
Dinsdag t.e.m. vrijdag van 9 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur en zondag van 10 tot 17 uur.

- LANGS HET PARCOURS

Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.

Binnenlocaties kerk Zwaneven en café Zwaneven zijn ook geopend op 9 mei van 13.30 tot 17 uur!

Groepen die de binnenlocaties wensen te bezoeken buiten de openingsuren, kunnen een afspraak maken via info@hofkevanchantraine.be of 014/47.94.94. Van harte welkom. 

Horeca in de nabijheid van het parcours

Groenhof Orelia (Cafetaria) - Steenweg op Mol 156-160

Mimi's (Brasserie/Bistro) - Donk 45 - mimi-s.com

Grand Café Puttershuys - Staatsbaan 55 - www.tputtershuys.be

De Lint (Brasserie) - Donk 2 - www.delintbrasserie.be

PXL_20240302_083116611 groot.jpg

Toezichthouders gezocht voor Kunstenparcours

In eerste opzet zou het kunstenparcours een buiten-expo worden maar door het succes van inzendingen die enkel binnen tentoongesteld kunnen worden werden er ook twee binnenlocaties toegevoegd aan het parcours om werken te tonen. Heb je enkele uurtjes vrij en zin in vrijwilligerswerk met een artistieke inslag? Laat het dan weten aan Hofke van Chantraine via info@hofkevanchantraine.be of telefonisch 014 47 94 94 of spring vrijblijvend even binnen als je meer informatie wenst op het infokantoor Toerisme, Steenweg op Mol 3.

bottom of page