top of page
roze 3.png

NINA

19|2|22
6|3|22

OPENINGSUREN
wo t/m zo: 13.30 - 17 uur

vrije toegang

LOCATIE
Kunst- en erfgoedcentrum
Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46
2360 Oud-Turnhout

Expo 'Oerkracht'

 

Nina kwam voor het eerst met verf en borstel in contact bij de KWB in Turnhout in 1989 toen ze op “Den Bond” les ging volgen. Om zich verder te vervolmaken in de schilderkunst sloot zij zich nadien aan bij kunstkring Gagel in Oud-Turnhout.

 

In 1996 schreef Nina zich in aan de academie van Turnhout waar ze startte met een opleiding tekenen-model-portret en kunstgeschiedenis. De drang om meer te doen in de kunstwereld resulteerde vervolgens in een bijkomende opleiding beeldhouwen.

Bij Katrin Dekoninck in Mol bekwaamde Nina zich verder in de technieken van keramiek en het maken van gebruiksvoorwerpen zoals borden, kommen en schotels.

 

Nadien is Nina zich in de academie verder gaan specialiseren in het schilderen van portretten-model-stillevens en landschappen. Een verdere evolutie was het schilderen van meer abstracte werken om haar gevoelens ook in veel kleuren om te zetten.

 

Door de jaren van opoffering om na haar dagtaak de vele uren op de academie vol te houden, heeft zij een harder karakter opgebouwd, eentje om te kunnen volharden in al wat zij doet. Ook heel diep zitten hoort daarbij om vervolgens al haar kracht om te zetten in een kunstwerk en tegelijkertijd toch zichzelf te blijven.

Haar beeldhouwwerken ademen de emotie uit die zij in het werk heeft gestoken. Nina probeert de klei te bewerken met een oerkracht om haar gevoelens diep in haar beelden te stoppen.

 

In totaal heeft zij 20 jaar academische kunstvorming achter de rug waar zij de techniek en passie voor de kunst heeft kunnen beleven.

 

Na het beëindigen van haar opleidingen in de Turnhoutse academie hebben enkele afgestudeerden en Nina zelf een kunstkring opgericht.  Artuna17 zag het levenslicht in 2017. Bij Artuna17 kan zij samen met een 40-tal andere kunstenaars, gaande van schilders, keramisten, beeldhouwers en kantwerksters haar passie voor de kunst verderzetten.

 

In het kader van een Pools-Belgische culturele uitwisseling gingen 3 kunstenaressen en Nina uit de regio, op trip naar Przemysl in Polen. De bezieler van het project, Mr. Jozef Ratajczak, heeft hen daar opgevangen tijdens die week van 18 augustus 1996. In een internationaal gezelschap hebben zij er schilderijen gemaakt die tentoongesteld werden en vervolgens per opbod verkocht ten voordele van een plaatselijk kinderziekenhuis. Ook deze ervaring heeft zij meegenomen in haar latere werken.

 

Op haar tentoonstelling vindt men geen titels bij haar werken. Toeschouwers mogen hun eigen inspiratie gebruiken en er zelf een naam aan geven die ze bij het werk vinden passen. 

bottom of page