top of page
roze 3.png

KRISTEVABALLAER

13|5|23
25|6|23

OPENINGSUREN
vr t/m zo: 13.30 - 17 uur

vrije toegang

Extra open op 1/7 van 10 tot 17 uur en op dinsdag 11/7 van 17 tot 21.30 uur (nocturne). LOCATIE
Kunst- en erfgoedcentrum
Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46
2360 Oud-Turnhout

EXPO VERSTILLING

De schoonheid van de natuur en de geometrie in architectuur zijn Kristel van Ballaers belangrijkste thema’s. In een langzaam meditatief proces onderzoekt ze vormen die haar inspireren en die ze vertaalt naar haar wereld. Ze ontdoet ze van het overbodige tot de perfecte vorm in zicht komt. Haar werk gaat het minimalistisch abstracte voorbij, de tastbare spanning van de materialen creëert een zeggingskracht die verstilt. Kristels werk is gelaagd, en bij nader zicht valt ook de sensualiteit en tactiliteit van de afwerking op: verflagen die in textuur verschillen waardoor voelbare spanning ontstaat, de zichtbaarheid van haar schildershand. Het zijn bewerkingen die tijd vragen en ver weg staan van industriële vervaardiging.

 

Voor deze tentoonstelling gaat Kristel van Ballaer in dialoog met het gebouw en de site van het Hofke van Chantraine. Dit aanvoelen van de genius loci speelt een cruciale rol in haar artistiek werkproces. De omgeving, het park, de vijver en de omliggende gebouwen inspireerden haar om nieuw werk te maken dat binnen in expo getoond zal worden. De zolder vertrekken gaat ze deels terug brengen naar hun functie als leefruimten met ingrepen die verwijzen naar het bewonen van de Oude Pastorie. 

 

Waarbij het begrip “shelter” een belangrijk thema is binnen haar werk. Ook voor het Hofke toont ze werk waarbij bescherming en beschutting aan de basis ligt. Ze zijn een vraagstelling naar plek en plaats, naar afzondering, ontmoeting en symbiose.

  

Kristel Van Ballaer wil de toeschouwer rust bieden, de tijd laten stilstaan met uitgepuurd en esthetisch werk. Verstilling is voor haar een essentieel begrip. “Een heilzaam tegenwicht voor de beeldenstorm die in het dagelijks leven woedt". (Eric Van Rinckhout)

Met de expo 'Verstilling' van Kristel Van Ballaer opent het Hofke haar deuren voor een laatste keer voor de restauratie.
 

"De laatste tentoonstelling in ons geliefde Hofke voor de renovatie. En dan kan er wat meer, het gebouw wordt leeggemaakt... Geen verduisterde ramen, maar daglicht stroomt binnen. Je ziet nu kamers die je nog niet eerder zag. 

Het Hofke in zijn meest pure vorm en dan daarin, ingepast op maat gemaakt, de werken van Kristel. Een intens samenspel."
(Liesbet Dierckx)

bottom of page