top of page
roze 3.png

DRIES  UYTTENHOVE

19|3|22
3|4|22

OPENINGSUREN
wo t/m zo: 13.30 - 17 uur

vrije toegang

LOCATIE
Kunst- en erfgoedcentrum
Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46
2360 Oud-Turnhout

“Het kunstenaarsvak is traditioneel van meester op leerling overgedragen. Door die nauwe relatie kan de kunst floreren.”

Het zijn woorden, opgetekend in 2015 naar aanleiding van de tentoonstelling Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie (Rembrandthuis, Amsterdam), die ook nu de lading dekken.

Kunstenaar en oud-leerkracht Dries Uyttenhove stelt ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag tentoon in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout.

Sinds hij een zestal jaar geleden verhuisde naar Residentie Groenhof in dezelfde gemeente, legde Dries zich toe op het maken van portretten van zijn medebewoners. Het medium is veelal houtskool en hij tekent naar levend model.

Niet alleen zijn verjaardag was de uitgelezen gelegenheid om met zijn portretten naar buiten te treden, Dries wilde ook heel graag voor deze tentoonstelling de relatie aangaan met enkele van zijn oud-leerlingen die ondertussen zijn lesgevende fakkel overgenomen hadden in het kunstonderwijs van het Heilig Graf in Turnhout. Het moest een tentoonstelling worden ‘over de generaties heen’, dat was de wens en insteek van Dries.

Als leerkracht van het Heilig Graf begeesterde Dries honderden leerlingen tijdens zijn carrière. Hij was niet alleen leerkracht grafiek, maar startte ook de opleiding etalage op die uitmonde in de huidige richting publiciteit en etalage. Hij was ook jarenlang klastitularis van de zesde jaars in deze kunstrichting.

De opvolgers van Dries Uyttenhove namen zijn uitnodiging met beide handen aan en gingen op hun beurt in overleg ‘over de generaties heen’ met de nieuwe lichting kunstleerlingen. De oud-leerlingen van Dries als meester. En de meester zelf keek goedkeurend toe. De toekomst was verzekerd.

Het resultaat is een prachtige tentoonstelling in het Hofke van Chantraine waar de portretten in houtskool van Dries Uyttenhove het gelijkvloers en de eerste verdieping domineren. De meester aan het werk.

mei 21 027 - zw.jpg
bottom of page