Over het Hofke

De naam Hofke van Chantraine verwijst enerzijds naar het gebouw zelf maar staat anderzijds ook voor een groep van enthousiaste vrijwilligers.

Het “Hofke van Chantraine vzw” is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Oud-Turnhout, Heemkundekring Corsendonca vzw, Toerisme Oud-Turnhout vzw en Kerkraad Sint-Bavo. Deze vzw heeft zich tot doel gesteld het gebouw te renoveren en uit te bouwen tot een dynamische ontmoetingsplek waar Kunst en Erfgoed toegankelijk worden gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek.

Naast tijdelijke tentoonstellingen en kleinschalige culturele initiatieven georganiseerd door de vereniging zelf, staat het Hofke ook open voor private socio-culturele initiatieven, al dan niet georganiseerd in samenwerking met het Hofke van Chantraine.

In het documentatiecentrum van Heemkundekring Corsendonca en het infokantoor Toerisme, beide gehuisvest in het Hofke, kan je terecht met al je vragen over het lokale Erfgoed en de toeristische mogelijkheden van Oud-Turnhout en de ruime regio.

Openingsuren infokantoor Toerisme:
ma t/m vr 9.00-12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur;
vrijdagnamiddag gesloten
zaterdag en zondag gesloten

Openingsuren infokantoor Toerisme:
De tentoonstellingen hebben aparte openingsuren.
Je vindt ze hier

Documentatiecentrum Corsendonca:
raadpleging elke dinsdagnamiddag van 13.30 tot 16.00 uur


Publicaties 


2013 Freddy Van Dyck 


2012 De Lieremanschilders


2008 Kinshasa 

2008 Stilte, rust en ruimte in de kempen


2010 Onland 

Tijdlijn

2019

In december 2015 werd het renovatiedossier ontvankelijk verklaard door de Vlaamse Regering dienst Ruimte en Erfgoed. De vzw Hofke van Chantraine hoopt in 2019 te starten met de werken.

1788

Het goederencomplex van de Tempeliers te Oud-Turnhout en Turnhout was samengesteld uit eigen goederen(gronden die volledig aan de Commanderij toebehoren) en cijnsgoederen(gronden waarvoor de eigenaar een belasting, een cijns moest betalen). De eigen goederen van de Commanderij van Ter Braecke, dit Chantraine kan U zien op een figuratieve kaart uit 1788. De pastorie gelegen in de Kerkstraat vindt u op de figuratieve kaart aangeduid met de pijl.

1455

Op 2 juni 1455 bevestigde Filips van Bourgondië het Hof van Chantraine te Oud-Turnhout in haar recht om meier en laten aan te mogen stellen. Het ligt dan ook voor de hand dat ze hier een eigen laathof(voor het innen van de cijnzen), dus hoeve, gehad hebben die op het moment van deze bevestiging reeds lange tijd bestond.

1314

Na hun opheffing in 1314, gingen de bezittingen van de Tempeliers over in de Orde van Malta. Van dan af krijgt het complex een andere naam: Chantraine, naar een commanderij te Huppaye bij Jodoigne(Geldenaken). Het complex verliest echter de naam “Ter Braecke” niet en wordt van dan af meestal “Ter Braecke, dit Chantraine” genoemd.

1187

Vanaf 1187 waren de Oud-Turnhoutse bezittingen van de Tempeliers ondergebracht in de commanderij van Ter Braecke.

1119

De naam ‘Het Hofke van Chantraine’ verwijst naar de aanwezigheid van de Tempeliers in Oud-Turnhout. In het centrum van Oud-Turnhout bevinden zich overblijfselen van een oud Tempelierencomplex. De geschiedenis van de Tempeliers gaat terug tot in 1119, toen twee ridders een geestelijke ridderorde stichtten.