Joop Bringmann

2 T/M 24 FEBRUARI 2019

Joop Bringmann | Tentoonstelling

 

Was hij een zwervende schilder of een schilderende zwerver? Op talloze plekken in binnen- en buitenland zat Joop met zijn schetsboek of zijn schildersezel rond te kijken en te observeren. Deze overzichtstentoonstelling toont zijn voorliefde voor het onverwachte: de poëzie van industrieel erfgoed of de eigenwijze kijk op een vertrouwd landschap. Vijftig jaar schilderen in één oogopslag.

 

Joop Bringmann, jaargang 1943, tekent en schildert al sinds heuglijke tijden. Wellicht was hij ooit de jongste kunstenaar van Nederland toen hij al vanaf zijn twaalfde per fiets de natuur in trok om te schilderen. Tijdens zijn opleiding tot sociaal psycholoog aan de universiteit van Amsterdam, leverden zijn prestaties van werkstudent hem de eerste centen op voor een schamele basisuitrusting van kunstschilder.

Daarmee zwierf hij jarenlang door zowat heel België en grote delen van Frankrijk. Veel werk uit die periode ontstond ter plekke en werd in stevige penseelstreken neergezet. Nadien kreeg het atelierwerk meer aandacht, maar de onderwerpen bleven nagenoeg dezelfde: een ongewone kijk op het landschap, aparte dorps- en stadsgezichten en vooral een uitgesproken liefde voor industriële archeologie.

In zijn atelier verdeelt Joop zijn aandacht tussen de schildersezel en de vleugelpiano en schildert hij gestadig verder aan een imponerend dat “hoognodig” aan een “toonmoment” toe is.

Openingsuren: vrijdag, zaterdag en zondag voor van 13u tot 18u.